1100 jaar oude Maya ruïnes gevonden in Noord Georgia, USA

Archeologen hebben in de Verenigde Staten in de staat Georgia een 1100 jaar oude Maya stad gevonden. Volgens Richard Thornton bij Examiner.com zijn de ruïnes de resten van een stad die door Maya's is gebouwd die vroeger de oorlogen, hongersnood, vulkanische uitbarstingen en droogte ontvluchtten.

In 1999 leidde Mark Williams van de universiteit van Georgia een expeditie om Kenimer Mound te onderzoeken, dat is een grote piramide met vijf zijden die rond 900 na Chr werd gebouwd aan de voet van de hoogste berg in Georgia, Brasstown Bald. Veel lokale inwoners dachten dat het een heuvel was, maar in feite bleek het een structuur te zijn die gebouwd was op een bestaande heuvel, een methode die gebruikelijk was bij Maya's in Midden-Amerika en bij zuidoostelijke Native Amerikaanse stammen.

Toen er bewijs tevoorschijn kwam dat deze stad verbindingen met Maya's had, bracht de Zuid-Afrikaanse archeoloog Johannes Loubser teams naar deze plaats die monsters namen en potscherven analyseerden zodat de plaats gedateerd kon worden. Het bleek dat de stad ongeveer 1.000 jaar geleden vele tientallen jaren bewoond was geweest. De mensen die er woonden stonden bekend als Itza Maya, een woord dat in de Cherokee taal werd opgenomen.

De stad die nu is gevonden werd waarschijnlijk Yupaha genoemd; de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Soto zocht er tevergeefs naar in 1540. Tot nu hebben archeologen tenminste 154 gemetselde stenen muren voor agrarische terassen opgegraven, plus bewijs voor een geavanceerd irrigatiesysteem en de ruïnes van diverse andere stenen structuren. Er ligt waarschijnlijk nog veel meer onder de grond.

Deze vondst is bijzonder doordat het een verbinding vaststelt tussen de Natives in het zuid-oosten van de USA en de Maya's. Volgens Thornton kan het de belangrijkste archeologische vondst van de afgelopen jaren zijn.


Bronnen:

1 opmerking:

  1. Het is zeer twijfelachtig of dit inderdaad door Maya's is gebouwd. Op de mailing lijst Aztlan van archeologen in Midden-Amerika en USA is er nog niemand die bevestigt dat het inderdaad door Maya's is gebouwd.

    BeantwoordenVerwijderen