De Sjamanistische oorsprong van Kerstmis

Hoewel de meeste mensen kerstmis zien als een christelijke feestdag, komen de meeste symbolen van sjamanistische tradities van de inheemse volkeren van voor het christendom uit Noord-Europa en Siberië. De heilige paddenstoel van deze mensen was de rode en witte Amanita muscaria paddenstoel, ook wel bekend als 'vliegenzwam’. Deze paddenstoelen komen nu vaak voor in sprookjes, en worden gewoonlijk geassocieerd met magie en feeën. Dit is omdat ze krachtige hallucinogenen bevatten, en ze werden door de oude volkeren gebruikt voor inzichten en transcendente ervaringen. De effecten van de vliegenzwam bevatten meestal sensaties zoals vervorming en vliegen. Het gevoel van vliegen zou de oorzaak kunnen zijn voor de legendes van vliegende rendieren, en legenden van sjamanistische reizen, inclusief verhalen van gevleugelde rendieren die hun ruiters tot de hoogste takken van de Wereldboom vervoeren.

De belangrijkste elementen van de moderne kerstfeest, zoals de Kerstman, kerstbomen, magische rendieren en het geven van cadeaus, zijn oorspronkelijk gebaseerd op de tradities rond de oogst en consumptie van deze meest heilige paddenstoelen.


De Wereldboom
Deze oude volkeren, zoals de Lappen uit Finland en de Koryak uit Siberië, geloofden in de Wereldboom. De Wereldboom werd gezien als een soort kosmische as, waarop de vlakken van het universum zitten. De wortels van de Wereldboom strekken zich naar beneden uit in de onderwereld, de stam is de midden wereld van ons dagelijks bestaan en zijn takken reiken naar boven in het hemelse rijk.

De Amanita muscaria paddenstoelen groeien alleen onder bepaalde soorten bomen, voornamelijk sparren en evergreens. De Poolster werd ook als heilig beschouwd, omdat alle andere sterren rond zijn vaste punt draaien. Ze associeerden de Poolster met de Wereldboom en de centrale as van het universum. De top van de Wereldboom raakte de Poolster, en de geest van de sjamaan zou de metaforische boom beklimmen, waarbij hij in het godenrijk terecht kwam. Dit is de ware betekenis van de ster in de top van de moderne kerstboom en ook de reden dat het huis van de super-sjamaan Kerstman op de Noordpool is. Oudere volkoren waren verbaasd hoe deze magische paddenstoelen uit de aarde omhoog kwamen, zonder enig zichtbaar zaad. Ze beschouwden dat deze ‘maagdelijke geboorte’ kwam door de ochtenddauw, die werd gezien als het zaad van de god. De zilveren versierselen die we nu in onze moderne kerstboom draperen staat voor deze goddelijke vloeistof.

De Kerstman, super sjamaan
Hoewel het moderne beeld van de Kerstman gedeeltelijk door de reclame afdeling van Coca-Cola is ontstaan, duiden zijn uiterlijk, kleding, manieren en metgezellen op de reïncarnatie van deze oude paddenstoel-verzamelende sjamaan. Eén van de bijverschijnselen van het eten van vliegenzwammen is dat de huid een rode blozende gloed krijgt. Dit is de reden dat de Kerstman altijd afgebeeld is met gloeiende rode wangen en neus. Zelfs de vrolijke “Ho, ho, ho!” groet van de Kerstman is de euforische lach van iemand die zich heeft verwend met de magische vliegenzwam.

De Kerstman kleedt zich ook als de vliegenzwam verzamelaar. Toe het tijd was om de magische paddenstoelen te oogsten, kleedde de oude sjamanen zich zoals de Kerstman, ze droegen rood met wit afgezette bontjassen en lange zwarte laarzen. De sjamaan plukte de paddenstoelen en liet ze gedeelte drogen in naaldbomen die dichtbij stonden en verzamelde ze later in een zak en leverde ze aan gezinnen, die ze vaak lieten hangen in sokken rond de open haard om ze te laten drogen. De paddenstoelen zouden klaar zijn om hun revolutionaire giften te geven op de ochtend van de winterzonnewende op 21 december.

De vliegenzwam is ook het favoriete voedsel van de rendieren:

Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten