De Melkweg - het Hart van de Inca Kosmologie

De Melkweg, door de Inca's Mayu genoemd, werd beschouwd als een hemelse rivier. De Vilcanota rivier (ook Urubamba genoemd) is de reflectie van de Melkweg op Aarde en stroomt vanuit het zuidoosten richting het noordwesten door de Heilige Vallei, o.a. langs Machu Picchu.


De kruisende assen die de melkweg in Peru maakt. Bron.
Tijdens de zomer zonnewende in december komt de zon tegelijkertijd met de Melkweg in het zuidoosten op en ze gaan samen in het zuidwesten onder. Het gedeelte van de Melkweg bij het sterrenbeeld Boogschutter komt als eerste op.

En tijdens de winter zonnewende in juni gebeurt er iets soortgelijks: de zon komt samen met de Melkweg in het noordoosten op en ze gaan samen in het zuidwesten onder. Het gedeelte bij het sterrenbeeld Orion komt als eerst op.

Gedurende de 24 uur dat de Melkweg door de zenit gaat (het punt recht boven de waarnemer), vormt ze twee kruisende assen (NO-ZW en ZO-NW) en deelt daardoor de gehele hemel in vieren. De Inca's noemden deze vier delen van de hemelbol sayu.

Het is een bijzonder fenomeen: tijdens de zonnewendes reizen de zon en de Melkweg samen door het firmament!
Wellicht kwam het door dit bijzondere samenspel dat de Inca's de donkere sterrenbeelden in de Melkweg gebruikten om hun werkzaamheden en rituelen te plannen, en niet de stand van de sterren en de planeten, zoals de meeste culturen dat deden.


Vanuit de Qoricancha, de meest belangrijke Inca tempel van het Inca rijk in Cusco, werden de bewegingen van de Melkweg in de gaten gehouden, zodat ze hun kalenders konden overeenstemmen met natuurlijke veranderingen op Aarde. 

De Melkweg bevat zwarte gedeelten en daarin zagen de Inca's sterrenbeelden in de vorm van dieren. Ze worden donkere wolk sterrenbeelden genoemd (de Inca's noemden ze Yana Phuyu) en ze zijn het beste zichtbaar tijdens de maart equinox, want dan is de gehele band van de Melkweg zichtbaar. Rond de september equinox zijn ze het minst zichtbaar, doordat de Melkweg dan 's avonds onder de horizon is verdwenen.


De donkere wolk sterrenbeelden. Bron

De Slang, Mach'acuay, is het eerste donkere sterrenbeeld in de Melkweg band, terwijl de dieren van links naar rechts door de nachtelijke hemel reizen. De Amaru slangen zijn wezens die in het Inca geloof symbool staan voor de onderwereld Ucu Pacha. Een Amaru is een regenboog slang met aan ieder uiteinde een kop. Slangen kondigen het regenseizoen aan, het sterrenbeeld Slang is dan ook zichtbaar aan het begin van het regenseizoen.

De Pad, Hanp'atu, volgt vlak na de Slang. Zijn Aardse tegenhanger is de paddensoort Bufo Spinulosus, die zich aan het begin van het regenseizoen voortplant. Net als de slang verblijft deze pad tijdens het droge seizoen in een hol onder de grond en komt tijdens het warme regenseizoen tevoorschijn. 
Het sterrenbeeld Pad komt in de vroege morgen op, net nadat de padden vanuit hun ondergrondse winterslaap tevoorschijn zijn gekropen.


Tinamou eieren. Bron
Het volgende donkere sterrenbeeld is Yutu, en ligt bij het Zuiderkruis. De Aardse tegenhanger van Yutu is de tinamou vogel, dit is een patrijs-achtige vogel en ze leggen eieren in alle kleuren van de regenboog. De Melkweg wordt beschouwd als de nachtelijke regenboog. Yutu staat in de zenit (voor de waarnemer het hoogste punt) tijdens de zomer zonnewende in december en in de nadir (het laagste punt, dat is onder de horizon) tijdens de winter zonnewende in juni.

Na Tinamou volgt het sterrenbeeld Yacana, de lama en ligt tussen de sterrenbeelden Centaurus en Schorpioen. De sterren alfa en beta Centauri zijn de ogen van de lama. Het sterrenbeeld Lama is groot en neemt een prominente plaats in de Melkweg in, tijdens het regenseizoen neemt het bijna de gehele hemel in. Ook in de Inca cultuur nemen lama's een prominente plaats in.

Onder Lama ligt de zogende Baby Lama, Uñallamacha.

Na de lama's volgt Atoq, Vos, die ligt op de ecliptica tussen de sterrenbeelden Schorpioen en Boogschutter. Tijdens de zomer zonnewende in december gaat de zon door dit sterrenbeeld. Baby vossen worden in deze periode geboren, aan de kant van Apu Wafiumarka, precies op een punt waar de zon tijdens de juni zonnewende ondergaat. De zon komt tijdens de december zonnewende in dit sterrenbeeld Vos op.

Doordat het parings seizoen van vossen eind juni begint en de jonkies in december worden geboren, is de levenscyclus van de vos direct verbonden, niet alleen met de zon op de twee zonnewende posities, maar ook met de tijd en de posities waar de zon en de Melkweg elkaar kruisen.

Een tweede Tinamou vogel, Yutu, sluit tenslotte de rij met donkere sterrenbeelden af.


Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten