Video: Dakota 38

In de lente van 2005 had Jim Miller, een spirituele indiaanse leider en Vietnam veteraan, een droom waarin hij op een paard reed door de grote vlaktes van Zuid-Dakota. Net voordat hij wakker werd, kwam hij aan bij de oever van een rivier in Minnesota en zag 38 van zijn Dakota voorouders opgehangen worden. Jim wist toen niets over de grootste massa executie in de geschiedenis van de Verenigde Staten, in opdracht van Abraham Lincoln op 26 december 1862. "Als je droomt, weet je het als ze van de schepper komen... Zoals elke herstelde alcoholist, maakte ik mezelf wijs dat ik het niet kreeg. I probeerde het uit mijn hoofd te krijgen, maar het is zo'n droom waar je dag en nacht aan denkt.

Nu, vier jaar later, omarmen Jim en een groep rijders de boodschap van de droom en volgen de route van zijn droom, 330 mijl vanuit Lower Brule in South Dakota naar Mankato in Minnesota, waar ze zullen eindigen op de executieplaats op de herdenkingsdag van de executie. "We kunnen de wasi'chus (mensen die niet van indiaanse afkomst zijn) niet meer kwalijk nemen. We doen het onszelf aan. We verkopen drugs. We doden onze eigen mensen. Daar gaat deze tocht over, het is genezing."
Dit is het verhaal van hun reis, de sneeuwstormen die ze doorstaan, de indiaanse en niet-indiaanse gemeenschappen die ze onderdak en eten geven tijdens de tocht, en de donkere geschiedenis die ze beginnen weg te vegen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten